Szülésfelkészítés

Csoportos és egyéni szülésfelkészítőket tartok, mindig a szülők által felmerült igény alapján. Ezek a felkészítők fél napos programok és leginkább úgynevezett szülésre hangoló foglalkozások. Ezek, a kórházban tervezett szülést veszik fókusz alá, ehhez adnak hasznos ismereteket, de természetesen az otthonszülést tervező párok is rengeteg fontos és hasznos információt kaphatnak itt. A szülés választott helyszíne ad némi plusz fókuszt az egyébként közös alaptémának. Apák és egyéb kísérő személyek (barátnők, édesanyák) részvételére is nagyon számítok mindig, hiszen nagyon fontosnak gondolom, hogy jól informált támogató és hasznos jelenlétet tudjanak nyújtani a szülés során, és a helyzetekben ők maguk is biztonságban érezzék magukat. A foglalkozást azon apáknak is ajánlom, akiknek még nincs egyértelmű döntése a szülőszobai jelenlétükkel kapcsolatban, vagy anyáknak akik nem döntötték el, hogy milyen segítői jelenlét mellett tervezik a szülést, hiszen számtalanszor volt arra példa, hogy az addig magát a szülőszobától távol tartó apa, megismerve a szülés folyamatát, és a rá váró helyzeteket, „feladatokat”, mégis a szülőszobai jelenlét mellett döntött.

Egyéni felkészítők alkalmával a szülőpártól érkező igény szerint általában saját otthonukban találkozunk, aminek hátterében érthető módon sokszor az otthoni környezet kényelme áll. Természetesen más helyszínen is van mód a találkozásra, ha ez az igény. Azok a párok szoktak élni az egyéni felkészítés lehetőségével, akinek fontos, hogy személyes figyelmet illetve a felmerült kérdéseikre személyes válaszokat kapjanak, akiknek fontos, hogy a rendelkezésre álló időkeretet, és a téma átbeszélésének hangsúlyait maguk határozhassák meg.

Félnapos, csoportos foglalkozásaim, amit egy kismamajógát oktató társammal együtt tartunk meg, általában szombati napokon kerülnek megrendezésre.

Az első részben a szülőpozíciós jóga alkalmával a helyes légzésről, a segítő támogató pozíciókról, az ellazulás fontosságáról és gyakorlatáról esik szó többek között.

A szülőpozíciós testhelyzetek megismerése lehetőséget ad arra, hogy a vajúdás idején az anya megtalálhassa az itt megismert, neki megfelelő kényelmes pozíciót, melyet jelenlévő segítője is már jól ismer. Ez a visszajelzések alapján, hatalmas segítséget jelent a szülőszobán minden érintettnek. Éppen úgy, mint a tudatos, irányított és némileg a helyzet jellege miatt helyesen alkalmazott légzéstechnika megismerése és begyakorlása.

A baba megszületésének utolsó szakaszában, a kitolási szakaszban, az apa vagy egyéb kísérő támogató, biztonságot nyújtó és szerető jelenléte mellett nagy segítséget nyújt az anyának, ha ő maga képes légzését és erejét a megfelelő helyre összpontosítani s ezzel segíteni a baba megszületését. Szép és összehangolt szakasz ez, ahol együtt, egy folyamatban van jelen a megszülető baba, a szülő anya, és a születést, támogató jelenlétével kísérő apa.

A foglalkozás második felében megtartott interaktív előadás olyan ismereteket nyújt, amit nagyon fontos tudni a szülőszobán megélt biztonságérzet szempontjából. Információt ad a folyamatokat, a kórházi protokollt és az intézményben alkalmazott szokásrendet illetően. Beszélgetünk a vajúdás és szülés fizikai, lelki, és hormonális folyamatairól, a megszülető kisbabáról, a segítő támogatás fontosságáról és lehetőségeiről, a vajúdási folyamat során fellépő helyzetekről, érzetekről, és persze sok minden másról is.

Ha valaki egyedül, társ vagy kísérőjelölt nélkül szeretne vagy tud érkezni, az egyáltalán nem probléma, nagyon sok hasznos és jól használható információt kaphat ezen a programon!

A Biatorbágyon működő „Hozz egy KÉRDÉS-t! várandós anya csoport” minden hónap első péntekjén, remek lehetőséget és teret ad annak, hogy megbeszélhessük azokat a kérdéseket, helyzeteket, problémákat amik felmerülhetnek a várakozás időszakában. A témák tárháza végtelen. Azt gondolom, és saját példából is tudom, ha nem ismerjük a lehetőségeinket akkor tulajdonképpen nincsenek. A megismerés, a beszélgetés ebben az időszakban nagyon fontos, és megerősítő tud lenni, hiszen első gyermekét hordozó várandósként, nem igen voltunk korábban hasonló szituációban életünk során. Az azonos életszakaszunkban való osztozás élménye felbecsülhetetlen élményeket, ismeretségeket és érzéseket hozhat, ami nagy érték az anyává válásunk hosszú, és titokzatosan ismeretlen folyamatában.

szulesfelkeszites