Szülésre bocsájtó ünnep

Ennek az ünnepnek a nagyon régi hagyománya valamikor nagyon régre, a navajo indiánok egyik ősi szertartására a „Blessingway” (Áldás adás) ritusára vezethető vissza, amikor is a várandós nőt, asszonyt a szülésre készítették fel, ünnepelve az új élet kezdetét, és a szülést.

Az angolszász országokban, ma nagy divatját élik az úgynevezett babaváró, úgynevezett Baby Shower partyk, amik ettől a szülésre bocsájtó ünneptől, tartalmilag is, és lényegét tekintve is, egy kicsit különböznek.

A Szülésre bocsátó ünnepen nem kizárólag a kisbaba, hanem az édesanya, a szülés, a gyermekáldás áll a figyelem középpontjában. A modern szokás ötletadója valószínűleg az a navajo szertartás lehetett, amelynek alkalmával a várandós asszonyt készítették fel a szülésre, ünnepelve az új élet érkezését, a szülést és az újjászületést.

Érdekesség például, hogy a Salamon szigeteken a gyermek születését nem úgy adják hírül, hogy „megszületett a kisbaba”, hanem azt mondják: „az anya életet adott”. Ebből a megfogalmazásból nagyon szembetűnő, hogy a születés után nemcsak a gyermek, hanem az anya is a figyelem középpontjában marad.

A Szülésre bocsájtó ünnep mai lényegét, talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy az anya maga köré hívja azokat az asszonyokat, nőket, akiknek a jelenléte örömteli a számára a várandósság utolsó heteiben, a szülésre készülve. A meghívott és jelenlévő nők pedig odahozzák és ajándékba adják gondolataikat, szeretetüket, már megélt tapasztalataikat, érintéseiket, gyengéd támogatásukat valamint ösztönös női tudásukat. Ezeket, valamint az ünnepen együtt készített apró jelképes ajándékokat a várandós anya, magával viheti majd, ha eljön szülésének ideje. Ezekből majd erőt, örömet, és kitartás meríthet az anya, hiszen a lélek finom fonalán összekötve, az ajándékozók, mind ott lehetnek mellette a vajúdás és szülés idején.

Apró szimbólumok, tárgyak, közösen megalkotott ajándékok képesek megörökíteni az ünnep minden pillanatát, erejét és csodáját, amik a vajúdás idejére is megőrizhetők. Az anya képes lesz erőt meríteni abból a támogatásból, amit társaitól kap, a kedves tárgyak látványán keresztül pedig mindezeket elviheti magával a szülése idejére.

A vajúdás és szülés idején a szülő nő nagyon nyitott, érzékeny, az elengedés és kinyílás állapotában van. Ilyenkor apró jeleken keresztül is érzékel mindent. Ösztönösen vágyik a kényeztetésre, a szeretetre, a türelemre, gyengédségre, hiszen a teste csak ezek jelenlétében tudja tenni a dolgát.

A kisbaba megszületése idején a gyermektelen nőből anya is születik, ami kivételes határ egy nő életében. Ma már nem igazán ünnepeljük életszakaszaink változásait, még akkor sem, ha szebbé, tartalmasabbá, és teljesebbé tehetné életétünket. Döntés kérdése, hogy elfogadjuk-e ennek az eseménynek a csodálatos ajándékait, hogy élünk-e azzal a lehetőséggel, hogy ajándékait, emlékeit és a megélt érzéseinket, segítségül hívjuk nehéz helyzeteinkbe akár a szülés idején.

Ha szeretnél Te is Szülésre bocsátó ünnepet tartani saját részedre, vagy esetleg van olyan várandós ismerősöd akit megajándékoznál ezzel az élménnyel, keress meg bátran! Megbeszéljük mire gondolsz, mit szeretnél, de az sem baj ha nem tudod a részleteket, és rám bízod magad!

Dúlaként én szervezem és vezetem ezeket a programokat. Hogy mik segítenek engem a szervezés során? Elsősorban az, hogy a személyes találkozók és beszélgetések alkalmával megismerem az anyát, megtudom, hogy mik a hangsúlyos részletek az ő támogatásában.

A másik fontos információt számomra a szüléskíséréseim tapasztalatai adják. Tudom, hogy a vajúdás során, milyen nagy jelentősége van az emlékeinkbe behívott, békés, nyugalmat adó, szeretetteljes légkörnek és emlékeknek. Tudom, hogyan tudnak segítő jelenlétet adni egy nehéz pillanatban, és hogyan tudják átlendíteni adott esetben a megrekedt helyzeteket, a szép és erőt adó emlékek.

A program javasolt időtartama 3-4 óra.

A felmerülő részletekről érdeklődj írásban akár vagy telefonon a megadott elérhetőségeken!

 

szulesre_bocsajto_unnep